Кения стартира цифрова здравна система, съобщи Voice of America (VOA).

Милдред Овеги е един от 3000-те промоутър на здравето в общността в окръг Кисуму в Западна Кения. Овеги, който върши тази работа от 30 години, наскоро започва да използва цифрова система за здравна информация на работното място. Приложение за телефон му позволява да диагностицира заболявания, преди да предпише лекарства и да знае кога да посъветва хората да посетят здравно заведение.

Лилиан Окело, майка на близнаци, възприема положително новата система. "Харесвам цифровия начин за вземане на здравни данни на децата", казва тя.

Миналият месец здравната информационна система предостави смартфони на 100 000 здравни работници в цялата страна с цел подобряване качеството на здравеопазването. Здравни експерти казват, че системата може да тласне Кения по-близо до универсално здравно покритие, гарантиране на достъп на хората до здравни услуги по всяко време и навсякъде.

През последните няколко седмици в болница в окръг Кисуму, броят на пациентите, потърсили медицински услуги, се е увеличил от 700 до 1800. Благодарение на цифровизацията, пациенти с ХИВ и туберкулоза могат да бъдат повикани на преглед по-рано, чрез телефонно обаждане.

Местното правителство казва, че разполагането на електронна система позволява да планира здравните нужди на хората. Тази година това е базовото им ниво на мобилност, пише Voice of America (VOA). Проектът все още среща препятствия, като липса на надеждни мрежи в някои области. 

Повече гледайте във видеото.
 
Voice of America