Белгийски съдия е разрешил освобождаването на един от четиримата задържани в рамките на разследването за корупция в Европейския парламент, известно като "Катаргейт", съобщи говорител на прокуратурата пред "Политико".

На свобода е пуснат Николо Фига-Таламанка - генерален секретар на организацията "Няма мир без справедливост", една от неправителствените организации, свързани с корупционния скандал, обхванал Европейския парламент. Не е ясно дали освобождаването е било обвързано с някакви условия.

Първоначално Фига-Таламанка беше освободен с електронна гривна. Но след като белгийският прокурор обжалва заповедта, в края на декември белгийската обвинителна камара отмени предишната заповед и остави Фига-Таламанка в затвора.

Не е ясно защо съдията е наредил освобождаването му.

Понастоящем в затвора все още се намират само бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли и нейният партньор Франческо Джорджи. През януари Панцери сключи споразумение с белгийските власти за признаване на вина в замяна на посочване на имената на лицата, които е подкупил.

Решението идва ден след като Европейският парламент свали имунитета на още двама евродепутати - белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Козолино, с което проправи пътя на разследващите да ги призоват на разпит или дори да ги арестуват.

Говорителят на прокуратурата не можа да предостави коментар относно евентуални предстоящи действия срещу двамата. 
БГНЕС