/ Guliver/Getty Images
Каталунските власти призоваха кралския дворец в Мадрид да премахне от уебсайта си снимки с пострадали при атентатите деца и тийнейджъри, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Европа Прес.
 
След атаките в Каталуния крал Фелипе Шести и съпругата му Летисия посетиха болницата, където се намираха ранените в терористичните актове. По-късно в сайта на двореца и социалните мрежи бяха публикувани снимки, на които кралската двойка разговаря с пациенти. На част от тях присъстват деца и тийнейджъри.

Ето как "Шарли ебдо" видя атентата в Барселона (СНИМКА)

 
Каталунските власти изпратиха до двореца писмо с молба за свалянето на тези снимки от Мрежата. Регионалното правителство напомня, че използването на снимки на непълнолетни, преживели подобни събития, е забранено от закона за защита на правата на децата.
 
Властите в Барселона съобщиха, че ще засилят полицейското присъствие край големи туристически обекти в града като базиликата "Саграда фамилия", както и на спортни и културни събития, предаде Франс прес. Ще бъде повишена сигурността на летището и на гарите, край най-важните туристически забележителности и на прояви, където се стичат много хора, като футболни мачове, концерти или демонстрации, поясниха те.
 
Край Лисабон бяха погребани две португалки, загиналите при атентата в Барселона - 74-годишна жена и 20-годишната й внучка. На погребението присъстваха португалският президент Марселу Ребелу де Соуза и премиерът Антониу Коща, но без да правят изявления.

Четиримата оцелели терористи от Каталуния се изправят пред съда (СНИМКИ)
 
Същевременно френски следователи се опитват да разберат защо колата, използвана от нападателите в Камбрилс, се е намирала в района на Париж на 11 и 12 август, предаде Франс прес.
 
Засега е установено, че в колата Ауди А3 е имало двама или трима от души, които се пребивавали в хотел в Малакоф южно от Париж и после са посетили известен брой места, каза парижкият прокурор Франсоа Моленс, предаде Франс прес. Прокурорът каза, че както изглежда става дума за двама или трима от заподозрените нападатели от Каталуния, но това все още трябва да бъде потвърдено, допълва ДПА.
 
Френски издания съобщиха, че колата е била засечена от полицейска камера за превишена скорост в района на Париж на 12 август, като тогава в нея е имало четирима души.
 
На среща във френската столица с испанския вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо френският вътрешен министър Жерар Колон каза по-рано днес, че някои от мъжете, заподозрени за нападенията в Испания, са посетили района на Париж два дни преди тях, предаде Асошиейтед прес.

Всички 12 заподозрени за атаките в Барселона са мъртви или задържани
 
Той също каза, че френски следователи се опитват да установят защо тези хора са били в Париж и какво са правили в района на Париж.
 
Представител на швейцарската федерална полиция пък каза, че най-малко един от заподозрените за атаките в и край Барселона е прекарал една нощ в Цюрих миналата година.
 
Говорителката на федералната полиция Кати Маре каза, че засега мотивите за тази визита на заподозрения не са известни и следователи се опитват да ги установят. Тя допълни, че заподозреният може да е бил придружаван от още един човек по време на престоя си в хотел в Цюрих.
БТА