Кандидат-бежанец ръководил трафикантски канал за милиони евро
Кандидат-бежанец ръководил трафикантски канал за милиони евро / БГНЕС

Мъж от Палестина, който кандидатства за статут на бежанец във Великобритания, беше обвинен в ръководенето на канал за трафик на мигранти, чиито приходи са изчислени на 7 млн. паунда, или близо 10 млн. евро, съобщава британският в. „Индипендънт". Трафикантите са прекарвали по средно 100 души на ден към Западна Европа.

Джавал Овда, на 26 години, е един от общо 23 души предимно от сирийски и гръцки произход, които били задържани при серия от координирани акции във Великобритания, Австрия, Швеция и Гърция по-рано тази седмица. Мъжът има издадена заповед за арест от съд в Солун.

Европол разби групировка за трафик на бежанци

Кандидат-бежанецът е обвинен в това, че заедно със съучастниците си е предоставял транспорт, фалшиви документи за самоличност и настаняване на сирийци и мигранти от други народности. У Овда са били открити 17 500 паунда (над 26 000 долара) в брой при задържането му в центъра за настаняване на бежанци в Ливърпул.

По всяка вероятност той ще бъде екстрадиран в Гърция.

Овда е подал документи за статут на бежанец във Великобритания, след като е задържан от полицията в Съри през 2014 г.

Под прикритие: В кожата на мигрант от Пакистан до Европа

Според европейската правоохранителна агенция „Европол" най-вероятното седалище на престъпната мрежа е в Гърция, откъдето мигрантите са се свързвали с трафикантите, за да продължат пътя си към Европа.

Транспортът е бил извършван предимно от гърци, които са били координирани от албанец. Този човек също така е бил идентифициран като работещ в сътрудничество с предполагаемия ръководител на организираната престъпна група", се казва в съобщение на агенцията. Предполага се, че групата е активна от 2013 г. насам.

Източник: БГНЕС