Канадският премиер прие публично Далай Лама
Канадският премиер прие публично Далай Лама / снимка: БГНЕС

Канадското правителство пренебрегна протестите на Китай и официално посрещна Далай Лама, като нарече контрапродуктивни критиките на Пекин, предаде Ройтерс. Премиерът Стивън Харпър вчера прие в кабинета си в парламента тибетския духовен лидер, който през юни получи почетно канадско гражданство. Пред телевизионните камери премиерът подари на госта си шал с канадския символ - кленовия лист.

"Надявам се, целият свят ще разбере посланието - че е контрапродуктивно да се предприемат атаки срещу един 72-годишен мирен будитски монах, който не иска нищо друго освен културна автономия за своя народ", каза на срещата в премиерската канцелария министърът без портфейл Джейсън Кени, цитиран от Франс прес.

В писмо, публикувано вчера в най-големия всекидневник в Торонто - "Глоуб енд мейл", китайският външен министър за пореден път заяви, че Отава излага на риск отношенията с Пекин, приемайки Далай Лама, който според китайските власти води сепаратистка дейност под прикритието на религията.

През 2004 г. тогавашният премиер Пол Мартин се срещна неофициално с Далай Лама в дома на католическия архиепископ на Отава, но при сегашната му визита срещите са в официални държавни сгради. Далай Лама ще бъде приет от генерал-губернатора Микаел Жан, представител на държавния глава, британската кралица Елизабет, и ще се срещне с опозиционните лидери, макар този път в хотел.

Самият Далай Лама заяви пред журналистите вчера, че за него няма значение къде ще се срещне с даден човек, стига да може да види очи в очи с него. "Важното е личната среща. Това за мен е най-важното, а дали ще бъде в официален кабинет или в частен дом, няма особено значение, стига да се срещна с човека лице в лице", каза той.