Далай Лама
Далай Лама / Далай Лама
Тензин Гятсо е четиринадесетият и настоящ далай лама, духовен водач на тибетските будисти. Негово Светейшество Далай Лама XIV Тeнзин Гятсо е духовен лидер на тибетския народ.

Роден е на 6 юли 1935 година в християнско семейство, в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и е получил името Лхамо Дхондруб.

През 1909 година Далай лама XIII посещава селцето Такцер, той остава силно впечатлен от красотата на природата и заявява желание да се върне отново там някога.

През 1937 година, след смъртта на Далай лама XIII - Тубтен Гяцо, в селото пристигат група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двугодишният Лхамо Дхондруп бил признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той е имал двама официални наставници - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са влизали "пет големи науки" - логика, тибетско изкуство и култура, санкскрит, медицина, будистка философия; и "пет малки науки" - поезия, музика и драматично изкуство, астрология и словесност.

На 22 февруари 1940 година Далай Лама XIV бил възкачен на трона в столицата на Тибет, Лхаса. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 година Далай Лама непрестанно предприемал постъпки за мирно съжителстване между двата народа, но бил принуден да напусне Лхаса на 17 март 1959 година, и намира убежище в Индия.

От 1960 година Далай Лама живее в Индия, град Дхарамсала ("Малък Лхаса"). Там е разположена щаб квартирата на тибетското правителство в изгнание.

В периода 1959-1965 година нееднократно Далай Лама XIV отправя молби към ООН за съдействие при решаване на тибетския проблем. Резултат на това са и трите резолюции на Генералната асамблея на ООН, призоваващи Китай да уважава правата на човека в Тибет.

През 1963 година Негово Светейшество провъзгласява Демократична конституция, основана на будистки принципи и Всеобща декларация за правата на човека, като модел за бъдещо освобождаване на Тибет.

През 1987 година на съвещание на Съвета на Конгреса на САЩ, Негово Светейшество представя "Мирен план от пет точки". Първа точка от него била в Тибет да бъде създадена "зона на мира".

На 15 юли 1988 година в Страсбург Далай Лама внася разширен вариант на "План от пет точки", като предлага демократично самоуправление в Тибет "в сътрудничество с Китайската Народна Република".

На 10 декември 1989 Далай Лама ХIV получава Нобелова награда за мир.

Делото на 14-тия Далай Лама Тензин Гятсо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

Източник: Укипедия