коронавирус паспорт
коронавирус паспорт / iStock/Getty Images
По-голямо разхлабване може да има едва след месеци
Канада съобщи, че на 5 юли ще започне предпазливо да вдига ограничителните мерки при преминаване на границата за напълно ваксинираните си граждани, но ясно заяви, че ще минат месеци, преди американци и други пътници от чужбина да могат да влизат в страната, предаде Ройтерс.

От 23.59 ч. източно американско време на 5 юли (3.59 ч. по Гринуич на 6 юли) пътниците, получили и двете дози от ваксините срещу КОВИД-19, вече няма да бъдат подлагани на карантина. Това важи за канадците и постоянно пребиваващи в Канада.

"Това е първата фаза на предпазливия ни подход. Засега не отваряме повече границите си", каза министърът по междуправителствените въпроси Доминик Леблан. Той каза пред журналисти, че се обсъжда възможността да се позволи през идните месеци на напълно ваксинирани пътници да влизат в Канада при т.нар. пътувания по несъществени причини.
Канада и САЩ за първи път забраниха несъществените пътувания помежду си през март 2020 г. в рамките на усилията за борба с КОВИД-19. Ограниченията, от които е изключена търговията със стоки, сега са продължени до 21 юли.