/ iStock/Getty Images
Канада планира да изпрати роувър на Луната до пет години в сътрудничество с НАСА, съобщи министърът на иновациите, науката и промишлеността Франсоа Филип Шампан, цитиран от АФП.

Първоначално Канадската космическа агенция ще избере две местни предприятия, които да разработят концепция за роувъра и научните инструменти на мисията.

Канадският луноход ще изследва полярен район, ще направи снимки и измервания. Освен това канадски астронавт ще участва в американската програма за изследване на Луната "Артемис" (Артемида") през 2023 г., като ще лети на орбита в проекта за окололунна станция "Гейтуей".

В края на декември 2020 г. НАСА и Канадската космическа агенция сключиха двустранно споразумение за сътрудничество в рамките на програмата "Артемида" и

"Гейтуей". Канада се ангажира да участва в създаването и инсталирането на роботизирани системи като новото поколение роботизирана ръка Канадарм 3. Освен това НАСА се ангажира да осигури място на пилотираните мисии "Артемида 2" и "Гейтуей" за двама канадски астронавти.

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви лунната програма "Артемида", която ще се състои от три фази. Първата от тях предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион" около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап е пилотиран полет около Луната. В третата фаза на мисията НАСА планира да спусне астронавти на лунната повърхност през 2024 г. Програмата е подготовка за пилотирана мисия до Марс.
БТА