Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет?
Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет? / БГНЕС

Срещата на президента Барак Обама с новоизбрания му приемник Доналд Тръмп беше важна първа стъпка към гладко предаване на властта, съобщи Белия дом.

Барак Обама заявил, че на срещата си в Белия дом той и новоизбраният американски президент Доналд Тръмп са имали "чудесен разговор" по широк кръг вътрешно- и външнополитически въпроси", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Президентът Обама е уверен след срещата, че новоизбраният президент е готов за ефективен и гладък преход", каза президентският говорител Джон Ърнест на брифинг, предаде Ройтерс.

В Овалния кабинет на Белия дом настоящият и следващият президент обсъждаха предаването на властта почти час половина, посочва Ройтерс.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

Тръмп и Обама не разрешиха различията си, допълни Ърнест, но след поетия от тях ангажимент за ефективен преход, "срещата не беше толкова мъчителна, колкото някои очакваха", допълни говорителят. Ърнест не изключи възможността от още разговори между Обама и Тръмп в бъдеще.

Той информира, че двамата са обсъждали въпроси, свързани със състава на бъдещата администрация. Те говорили също за предстоящото пътуване през следващата седмица на Обама в Германия, Перу и Гърция.

Джон Ърнест заяви, че президентът Барак Обама вярва в правото на американците да протестират мирно срещу избирането на Доналд Тръмп, но иска да отправи към тях следното послание: "Ние сме американци и патриоти, преди да сме демократи и републиканци. За нас е важно да не забравяме никога, че преди всичко сме американци и патриоти."

Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет
netinfo

Обама обеща да направи всичко по силите си за успеха на милиардера на поста, а Тръмп на свой ред каза, че няма търпение да работи с досегашния президент, посочват агенциите.

Републиканецът съобщи, че двамата са обсъдили множество теми, че с нетърпение очаква да се среща с Обама "още много, много пъти" и ще разчита на съветите му в бъдеще.

"Основният ми приоритет в следващите два месеца е да се опитам да улесня един преход, който да гарантира успеха на нашия новоизбран президент", каза Обама.

Какво си казаха Обама и Тръмп в Овалния кабинет
netinfo

Обама поздрави Тръмп

Той отбеляза, че е обнадежден от желанието на Тръмп да работи с неговия екип по проблемите, пред които е изправена страната, и подчерта колко важно за всички сега е единството.

По-късно Тръмп ще бъде в Конгреса, за да разговаря с лидерите му за законодателния дневен на републиканците за следващата година.

Източник: БТА