Ден преди самолетната катастрофа с Евгений Пригожин, руски служител посети Либия, за да увери съюзниците, че бойци от групата "Вагнер" ще останат в страната, но под контрола на Москва, пише Ройтерс.

На среща в Бенгази руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров каза на либийския командир Халифа Хафтар, че силите на Вагнер ще докладват на нов командир, каза либийски служител, запознат със срещата. Военната среща, която последва прекратения бунт на силите на Пригожин и "Вагнер "срещу руския президент Владимир Путин през юни, е ясен знак, че Москва не възнамерява да се откаже от глобалната мрежа, изградена от наемническата група.
 

Путин с първа реакция за смъртта на Пригожин


Сега, след като Пригожин се смята за мъртъв, съдбата на доходоносната мрежа от военни и търговски операции, създадени от него и Вагнер за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм.

"Вагнер" е водил големи битки в Украйна, участвал е в граждански войни и бунтове в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и е поел контрол над златни мини и петролни полета по пътя.

Хора на Путин в Кремъл вече са поели операциите на групировката на Пригожин в Сирия. След бунта украинските сили на "Вагнер" в Украйна предадоха базата си на редовните руски военни и започнаха да се преместват в армейски лагер в Беларус, въпреки че не е ясно колко от тях са там.

В Африка "Вагнер" може да остане повече или по-малко непокътнат при ново управление или да бъде погълнат от друга руска наемна група.  Но способността му да действа на места, където Москва може да няма официално или юридическо присъствие, го прави безценен инструмент на външната политика на Кремъл.
 

Богат и неконтролируем: Какво се случи с Пригожин


„Вагнер е действащо предприятие. Има договори, това е бизнес, трябва да продължи“, каза Джон Лехнер, базиран в САЩ изследовател, който пише книга за Пригожин.

След бунта през юни Пригожин активизира усилията си да засили присъствието на Вагнер в Африка. Във видео в понеделник от неназована африканска държава той каза: „ЧВК Вагнер прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка – по-свободна“. Този натиск може да не е бил приветстван в Москва и има съобщения, че Кремъл е създал алтернативни компании, които да поемат операциите на "Вагнер" - въпреки че никоя не изглежда способна да го направи все още.

В страните, в които военната група оперира чрез официално споразумение с Москва, анализаторите не очакват много промяна - засега.

В Либия от 2019 г. близо 2000 наети бойци на "Вагнер" са помогнали на фракцията на Хафтар в нападението над Триполи до прекратяването на огъня през 2020 г. и са охранявали военни и петролни съоръжения, показват данни на независими анализатори и Human Rights Watch.

Тъй като Русия няма официална военна роля в Либия и не може да се намеси пряко, без да наруши оръжейното ембарго на ООН, нейното участие там все пак ще трябва да бъде чрез военното формирование на Пригожин.
 

Възможно ли е бунтът на Пригожин да се окаже инсценировка


В Централноафриканската република политическият съветник на президента Фостен-Арчандж Туадера Фиделе Гуанджика оплака смъртта на Пригожин като „голяма тъга“, тъй като хората му „помогнаха за спасяването на демокрацията“ в ролята си да помагат на правителството в неговата гражданска война. Но тъй като Вагнер беше там чрез споразумение на държавно ниво с Русия, "нищо няма да повлияе на присъствието на тези инструктори", каза той.  Пригожин е "мъртъв лидер, можем да го сменим", добави Гуанджика.

Съдбата на икономическите, а не на охранителните активи на "Вагнер" може да бъде още по-трудна за определяне. Няма информация за съдбата на Evro Polis, компания, за която се твърди, че "Вагнер" притежава петролни активи в Сирия. Има малко информация за това колко прави от минния и дърводобивния бизнес в ЦАР и други африкански страни. Но опитът да се поставят такива активи под пряк руски контрол или да бъдат предадени на друг изпълнител, би било трудно, отбелязва "Ройтерс".
Ройтерс