Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент предложения за овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна.

Енергийният пазар, както изглежда днес, повече не е в услуга на потребителите, обобщи тя. Трябва да разделим ценообразуването и обвързаността между газа от тока, предстои дълбока промяна на пазара на ток, допълни председателят на комисията.

По нейните думи е необходимо намаляване на потреблението на ток в ЕС в най-натоварените часове. Предлагаме мерки, с които държавите да намалят цялостното си потребление на ток, необходима е целенасочена подкрепа за потребителите, допълни тя.

Урсула фон дер Лайен: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

Фон дер Лайен поясни, че се предлага таван на печалбите за производителите на ток, като свръхпечалбите, които те дори не са очаквали, да бъдат преразпределени за целенасочена подкрепа на потребителите. По нейните думи от тази мярка може да се очаква държавите да разполагат с допълнителни 140 милиарда евро.

В нашата икономика печалбите са нещо добро, но днес не е добре тези печалби да дават повод за възползване от войната за сметка на потребителите. Днес печалбите трябва да бъдат споделяни с онези, които имат най-голяма нужда, заяви председателят на ЕК. Тя поясни, че това са първоначални и временни мерки, като продължава обсъждането на възможността за поставяне на таван и на цените на газа.

La Vanguardia: Запасите от газ могат да свършат към февруари

Фон дер Лайен настоя ЕС да се насочи към сигурни доставчици на газ като САЩ, Норвегия и Алжир. По нейните думи ЕС има нужда не от временни, а от трайни решения, както Дания дава пример с разгръщането на производството на енергия от вятър.

Цените на енергията скочиха десетократно спрямо времето преди пандемията. Милиони дружества и семейства в ЕС се тревожат как да покрият месечните си сметки. Водородът може да промени значително картината, ако преминем към масово производство. Искаме да произвеждаме 10 милиона тона зелен водород до 2030 г., посочи председателят на ЕК. Фон дер Лайен съобщи, че ЕС ще обособи европейска банка за водород, която ще може да вложи три милиарда евро в бъдещия водороден пазар.
БТА