Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Българите в Румъния и Молдова ще могат да гласуват на изборите на 4 април въпреки ограничителните мерки заради коронавирусната пандемия.

Българските посолства в Кишинев и Букурещ имат готовност да издават служебна бележка на сънародниците ни, които искат да упражнят правото си на вот на изборите на 4 април 2021 г.

Локдаунът в Турция няма да важи за българските избиратели на 4 април

Така българските граждани, които представят служебната бележка, няма да бъдат санкционирани в случай, че се наложи по време на вечерния час да се придвижват от някоя от избирателните секции към населените места, в които живеят.

Българските граждани следва да спазват действащите в страната мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В Молдова ще бъдат разкрити три избирателни секции - в Кишинев, Тараклия и Кахул. Адресите им са публикувани ТУК

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България във Кишинев на следните телефони: +373 22 23 79 83; +373 22 23 89 10, както и към консулството в Тараклия на: +373 294 23 950; +373 294 23 985.

В румънската столица за дните петък, събота и неделя е в сила ограничение на движението след 20:00 ч. В тази връзка е препоръчително сънародниците ни да гласуват в срок, който да им позволи да се приберат по домовете преди началото на вечерния час.

На територията на Румъния ще бъде отворена една избирателна секция в Посолството на Република България в Букурещ с адрес: Sector 1, Str. Rabat nr. 5.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

Българските граждани в Черна гора, на които се налага да пътуват до столицата Подгорица да гласуват в изборния ден на 4 април 2021 г., ще бъдат освободени от забраната за придвижване между отделните населени места в страната, съобщиха от Министерство на външните работи.

Българите в Черна гора ще могат да пътуват свободно, за да гласуват на 4 април

В Черна гора ще бъде образувана една избирателна секция в посолството на Република България в Подгорица с адрес: Bul. Ivana Crnojevica 99/2, Podgorica, 81000.

Локдаунът, който влиза в сила от 21 ч. На 2 април и ще продължи до 5 часа сутринта на 5 април, няма да важи за българските избиратели в Турция тази неделя, които отиват да гласуват. По време на пълния локдаун, валиден за уикенда, турските граждани не могат да излизат навън през двата почивни дни. Гласоподавателите с българско гражданство обаче ще бъдат освободени от задължителната мярка и ще могат безпрепятствено да се придвижват до местата, определени за гласуване на парламентарните избори в България.

Най-много секции са отворени в Истанбул, Бурса и Измир, но има такива и в Чорлу, ТекирдагКъркларелиЕскишехирИзмитКоджаелиМаниса, АнкараОдрин. Избирателни секции ще бъдат разкрити и в дипломатическите представителства на  България  в  Турция  -  АнкараИстанбул, Одрин.