Свята без насилие
Свята без насилие / БСП
Как се борят в Австрия и Румъния с домашното насили
96855
Как се борят в Австрия и Румъния с домашното насили
  • Как се борят в Австрия и Румъния с домашното насили
В Австрия срещу насилието над жени се провежда активна държавна политика и за нея се говори - както сега, така и преди страната да ратифицира Истанбулската конвенция. Политиката спрямо жените там е отделен ресор и за нея отговаря конкретно министерство, разполагайки с голям бюджет, заяви пред Дарик журналистът Александър Детев, който живее във Виена.

В Румъния за насилието над жени и домашното насилие не се говори много, а много от жертвите не подават сигнал. Страната ратифицира Истанбулската конвенция през 2016 година. Според румънският журналист Джордже Пецу обаче предприетите мерки са повече на хартия.

Австрия ратифицира Истанбулската конвенция през 2014 година и е една от първите страни, които започват да прилагат документа. Държавата обаче е провеждала политика срещу насилието над жени и домашното насилие и преди това, обясни Александър Детев.

„Политиката спрямо жените е отделен ресор. В Австрия искат политика, защото тя по принцип има министерство – в момента е Министерство на здравеопазването и жените, преди това социалното министерство беше – Социално министерство и жените. По този начин държавата с много сериозна активност, с голям бюджет се бори за равноправие на жените“, подчерта Детев.

В Австрия функционират девет кризисни центъра във всяка една провинция, а към Министерството на здравеопазването и жените има специална комисия, съставена от лекари, която работи в тази сфера: „Тези лекари обучават и показват как да разпознаваме жертвите на домашно насилие“.

ЕП призова всички държави в ЕС бързо да одобрят Истанбулската конвенция

В доклада на органа, който контролира прилагането на Истанбулската конвенция, няма данни дали за трите години, откакто Австрия е ратифицирала документа, насилието над жени е намаляло.

„Въпреки че Австрия дълги години се бори за това нещо, в доклада се посочва, че все още има стъпки, които може да предприеме и дава препоръки“, уточни Детев.

Съседна Румъния ратифицира Истанбулската конвенция през 2016-а година. Там обаче за домашното насилие и насилието над жени не се говори много, обясни румънският журналист Джордже Пецу. Според него след ратифицирането на документа са предприети мерки, но те са повече на хартия:

Как Истанбулската конвенция заплашва семейство като основна ценност?

„През октомври 2016 година се създаде международен Комитет за борба с насилието в семейството. Беше създадена безплатна телефонна линия, където жертвите на домашно насилие могат да се обаждат. Проведоха се срещи с различни неправителствени организации. Има такива мерки, но като цяло не се говори много. Голямата част от румънците не ги интересува много-много“, каза Пецу.

двойка насилие скандал
ThinkStock/Getty Images

Все още малко от жертвите на насилие в Румъния подават сигнали за това:

„В Румъния всяка година 500 000 души са жертва на домашно насилие. 90% от тях са жени. 92% от нападенията са извършени от партньора, 8% - от някой друг. От тези 500 000 само 15 000 поддават сигнал“.

Българското правителство оттегли Истанбулската конвенция

Миналата година неправителствената организация "Коалиция за семейството" събра в Румъния 3 милиона подписа за промяна на конституционната дефиниция на брака като съюз само между мъж и жена, а не като съпрузи както е сега.

Преди дни пък стана ясно, че управляващите обмислят легализирането на гей браковете. За момента става въпрос за регистрация само на гражданските съюзи, заяви Ливиу Драгня, лидер на социалдемократите. По думите му "тези хора съществуват и не може да се правим, че ги няма”.