/ БТА
Земетресение с магнитуд от 6,2 отне живота на 34 души и рани над 600 на индонезийския остров Сулавеси, предадоха Ройтерс и ТАСС като се позоваха на портала "Детик", цитиращ данни на националната агенция за борба със стихийни бедствия. В района са регистрирани още 25 вторични труса, като има опасност и от цунами. 

По данни на "Детик", около 2000 души от провинция Западно Сулавеси са били принудени да напуснат домовете си.

Европейско-Средиземноморският сеизмологичен център съобщи, че епицентърът на земетресението е бил на 139 километра северозападно от град Паре Паре, на дълбочина 8 километра.
 
Тежко пострадали са хотел и сградата, където е седалището на губернатора. При силното земетресение с магнитуд от 6,2 на индонезийския остров Сулавеси рано тази сутрин, в което загинаха най-малко трима души, се е срутила болница, съобщиха представители на спасителните служби, цитирани от световните агенции.
 

"Болницата е унищожена, тя се срути. Пациенти и персонал се оказаха под развалините, в момента ги евакуираме", каза спасител.

По негова информация, под отломките на болницата в административния център на провинция Западно Сулавеси има няколко десетки души.
По-рано порталът "Детик" съобщи, като се позова на националната агенция за борба със стихийните бедствия, че около 2000 души в Западно Сулавеси е трябвало да напуснат домовете си. 
 
Стихията разруши над 60 сгради, активизираха се няколко свлачища, но нямаше предупреждение за високи вълни цунами. Повредени са два хотела, седалището на губернатора и търговски център.

Видео, публикувано от Индонезийската агенция за превенция на бедствията, показва кадри с момиченце, наречено Ейндъжл, затворено в руините на дома на семейството си. През процепа в развалините се вижда само лицето й. Чува се как детето моли за помощ. Поне трима други са били в капан в къщата с нея.
 
По информация на Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център, епицентърът на труса е бил на 139 километра северозападно от град Паре Паре, на дълбочина 8 километра.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Индонезия по данни на посолството ни в Джакарта, съобщиха от Министерство на вътрешните работи. 

Към момента няма опасност от цунами след труса с магнитуд 6.2, разтърсил региона на град Маджене, Западно Сулавеси. Островът се намира в отдалечен район от столицата Джакарта и на негова територия няма български граждани.

Властите призоваха жителите в районите около епицентъра на земетресението в Маджене да избягват напукани или повредени сгради от мощния трус, и преди да се върнат в домовете си да се уверят, че те са сигурни за обитаване.