Качински разваля управляващата коалиция до дни
Качински разваля управляващата коалиция до дни / netinfo
Полският премиер Ярослав Качински има намерение до няколко дни да обяви, че разваля полската управляваща коалиция, предаде Ройтерс.

Полша допреди месец беше управлявана от тристранна коалиция, съставена от партията на полския президент и на полския премиер, братята-близнаци Лех и Ярослав Качински - Право и справедливост, от партията "Самоотбрана" на Анджей Лепер и от Лигата на полските семейства на Роман Гертих, пише БТА.

Управляващата коалиция обаче се оказа в кризисна ситуация, тъй като преди месец Анджей Лепер беше уволнен от поста министър на селското стопанство и развитието на селските райони. На 5 август ръководството на "Самоотбрана" гласува с 61 гласа за и 8 гласа против изтеглянето на всичките си министри от коалиционния кабинет.

Сега Роман Гертих каза, че Ярослав Качински го е информирал, че в понеделник ще обяви, че уволнява от кабинета си министрите от Лигата на полските семейства и слага по този начин край на тройната коалиция.

По-рано тази седмица и Лепер, и Гертих призоваха за запазване на управляващата коалиция, но без Качински начело й. Преди месец "Самоотбрана" и Лигата на полските семейства се обединиха в коалицията Лига и самоотбрана, за да си осигурят по-големи шансове да влязат в парламента в случай на предсрочни парламентарни избори.

По-рано тази седмица за предсрочни избори се обяви полският президент Лех Качински. Днес партията Право и справедливост на братята Качински ще обсъди на свое заседание дали да подкрепи идеята за предсрочни парламентарни избори.