/ iStock
Президентът на Нигерия Бола Тинубу обяви извънредно положение, за да се справи с нарастващите цени и недостига на храна, предаде Би Би Си.

Някои от инициативите на президента включват използване на средствата, спестени от неотдавнашното премахване на субсидията за гориво, за осигуряване на торове и зърно за земеделските производители.

Предвижда се също така да бъде засилена защитата на фермерите, много от които са изоставили земите си, след като са станали обект на банди, които ги отвличат с цел откуп.
Бедните домакинства също ще бъдат подпомогнати с 10 долара месечно в продължение на шест месеца.

"Уверявам всички нигерийци, че никой няма да бъде изоставен при тези стратегически интервенции", заяви Тинубу, който встъпи в длъжност през май.

В доклад на ООН от януари се прогнозира, че 25 милиона нигерийци са изложени на висок риск от продоволствена несигурност през тази година - което означава, че няма да могат да си позволят достатъчно питателна храна всеки ден.

ООН: Има опасност от глад в Хаити, Сахел и Судан

Притесненията относно продоволствената несигурност са отдавнашни в Нигерия - най-населената страна в Африка, която от няколко години също се бори с мащабна несигурност и престъпност.

Според нигерийски уебсайт за проследяване на сигурността само през 12-те месеца до юни 2022 г. са били отвлечени или убити над 350 фермери.
Много от тези нападения са извършени в северната част на страната.
БГНЕС