/ iStock/Getty Images
Посланикът на Нидерландия в Турция е бил извикан в министерството на външните работи в Анкара, където пред него е изразен протест във връзка с разкъсването на екземпляр от Корана на демонстрация в Хага в събота, съобщи Ройтерс, като се позовава на турското външно министерство.

"Посланикът на Нидерландия в Анкара беше извикан в нашето министерство, (където) ние осъдихме и протестирахме срещу този отвратителен и отблъскващ акт и поискахме Нидерландия да не позволява подобни провокативни действия", се казва в съобщението.

ЕС осъди изгарянето на Корана пред турското посолство в Швеция

"Този отвратителен акт, който се случва този път в Нидерландия след Швеция, оскърбява нашите свещени ценности и съдържа престъпление от омраза, е явна демонстрация, че ислямофобията, дискриминацията и ксенофобията нямат граници в Европа", заявява турското външно министерство.

На демонстрация в Хага в неделя лидерът на нидерландското крило на крайнодясната и ислямофобска организация "Пегида" Едвин Вагенсвелд скъса Корана, а видео от действията на крайнодесните беше разпространено в интернет.

Турция ще внесе искове в международни съдилища заради изгарянето на Корана в Швеция

В събота крайнодесният политик с шведско и датско гражданство Расмус Палудан изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм. В отговор Турция анулира планирано посещение на шведския министър на отбраната Пол Йонсон, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че след това Швеция не трябва да очаква подкрепата на Турция за членство в НАТО.
Петър Къдрев/БТА