Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / Gulliver/Getty Images
Изстрелването на товарния космически кораб „Дракон“, който трябваше да достави търговски товари на Международната космическа станция (МКС), е отложено за неопределено време заради неизправност в системите на бордовия му двигател, съобщава ТАСС, като цитира НАСА. 

 „НАСА и „Спейс Екс“ отменят планираното за тази седмица изстрелване на „Фалкон 9“ като част от 25-та мисия за доставка на търговски товари до МКС“, се посочва в изявление на американската космическа агенция. 

Преди това изстрелването бе отложено от 9 за 10 юни. 

Както е отбелязано на сайта на НАСА, през уикенда, „по време на зареждането с гориво на „Дракон“, в изолирана част от двигателя на кораба е открито повишено ниво на монометилхидразинови пари. Специалистите на НАСА бяха принудени да разтоварят горивото за проверки и тестове. „След като източникът и точната причина за повишеното ниво на изпарения бъдат идентифицирани, експертите на НАСА и „Спейс Екс“ ще определят и обявяват нова планирана дата на изстрелване“.

По-рано беше съобщено, че „Дракон“ трябва да достави приблизително 3 тона товари на МКС -  консумативи, оборудване и материали за различни експерименти. На станцията ще бъде изпратено и специално оборудване за наблюдение на прашни бури на повърхността на Земята, както и на почвени микроорганизми. Учените искат да анализират как те се държат в условия, в които няма гравитация.
БТА