/ iStock/Getty Images
Това се налага, за да бъде направено място на друг пилотиран кораб
Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) ще преместят пилотирания кораб "Дракон" на компанията "СпейсЕкс". Това се налага, за да бъде направено място на МКС на друг пилотиран кораб - "Старлайнер" на компанията "Боинг".

Разкачването на "Дракон" - "Индевър" от модула "Хармъни" на МКС е планирано за 21 юли по обяд българско време. Операцията ще бъде извършена от астронавтите на НАСА - Шейн Кимброу и Меган Макартър, на Европейската космическа агенция Тома Песке и японеца Акихико Хошиде. Космическият кораб трябва да се скачи час по-късно с друг модул на МКС.

В началото на април астронавтите Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и японецът Соичи Ногучи за първи път преместиха пилотиран космически кораб "Дракон" - "Резилиънс" от един на друг шлюз на МКС. Тогава това се наложи заради пристигането на "Индевър".

Вторият тестови полет на "Старлайнер" към МКС е планиран за 30 юли. Очаква се апаратът да се скачи със станцията вечерта на 31 юли.
Космическият кораб "Старлайнер" е 13 тона, като на борда му може да има екипаж от седем души.

Машината има капацитет за автономен полет с продължителност 60 часа. За първи път той бе изстрелян към МКС на 20 декември 2019 г. в безпилотен режим. Корабът трябваше да се скачи с орбиталния комплекс на 22 декември, но заради технически проблеми не успя и се върна на Земята.