/ БГНЕС
Еврокомисарят Мария Габриел ще бъде изслушана днес от Европейския парламент в качеството си на кандидат за втори мандат. Изслушването ще продължи три часа - от 19.30 ч. до 22.30 ч. българско време.

Йотова: Мария Габриел трябваше да стане зам.-председател на ЕК

Предвижда се Габриел, която е предложена да отговаря за младежта и иновациите, да отговори на 25 въпроса на евродепутати от парламентарните комисии по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика. По-рано Габриел отговори писмено на 17 въпроса. В отговорите си тя посочва, че в работата си в Европейската комисия под ръководството на председателя Жан-Клод Юнкер е отговаряла за много от темите, залегнали в бъдещите й задачи.



Дончев: Търсим максимален ефект от всяка инвестиция с европейски средства

Габриел обещава, ако бъде избрана, да работи за въвеждането на европейска студентска книжка. Тя отбелязва необходимостта от отпадане на пречките пред младите европейци да пътуват и учат навсякъде в ЕС. Моя основна цел е повече младежи да се възползват от програмите на ЕС при равно участие, добавя кандидатът.

Урсула фон дер Лайен обеща дебати за спорното име на бъдещия ресор в ЕК

Габриел допълва, че запазването на европейското културно наследство, включително в цифров вид, ще бъде сред основните й цели. Тя се обявява за истински напредък в пресичането на предварителното уреждане на спортни срещи. Спортната индустрия е важен работодател и допринася за икономиката, отчита тя.

Името на един от ресорите в бъдещата Еврокомисия предизвика напрежение

Българският кандидат изразява подкрепа за осигуряването на широк хоризонт за европейските учени, от чиито открития зависи и икономическият напредък. Габриел уточнява, че постигането на целите на ЕС за опазването на природата изисква и усилията на научните среди.

Боил Банов: Ресорът на Мария Габриел в ЕК е огромна гордост за нацията

Оценката от днешното изслушване ще бъде определена най-рано през нощта срещу вторник. Ако кандидат за еврокомисар бъде оценен положително от 2/3 от водещите евродепутати в изпитната комисия, изслушването е приключено. В случай, че са необходими доуточнения, евродепутатите могат да изпратят нови писмени въпроси. Ако даден кандидат не събере необходимата подкрепа, решението ще трябва да се вземе с гласуване с обикновено мнозинство от всички евродепутати в съответната парламентарна комисия. Гласуването на целия състав на новата ЕК се очаква на 23 октомври.
БТА