/ Guliver/Getty Images
Специалисти от японската енергийна компания "Токио електрик пауър" (ТЕПКО) ще изследват през май трети реактор от авариралата АЕЦ "Фукушима-1", използвайки космическата радиация. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей, предаде ТАСС.
 
Експертите ще започнат да монтират необходимото оборудване още този месец. Те се надяват да локализират разтопеното ядрено гориво, което вероятно се намира в реактора, за да изпратят впоследствие там робот с видеокамери.
 
Измериха рекордно равнище на радиация в японската АЕЦ "Фукушима"


Използваните устройства улавят и регистрират мюоните - елементарни частици, които се образуват при попадане на космически лъчи в земната атмосфера. Потоци от такива частици пронизват постоянно Земята, преминавайки свободно през повечето вещества.

Някои обаче ги задържат - например уранът, от който се правят горивните елементи в АЕЦ. Затова на сателитните снимки зоните, в които има ядрено гориво, изглеждат обикновено като тъмни петна.
 
В АЕЦ "Фукушима-1" откриха мощен източник на радиоактивно излъчване

Подобни изследвания вече са правени в първи и втори реактор от "Фукушима-1". Получените данни за предполагаемото разположение на разтопените горивни пръчки на дъното на защитния корпус обаче не са потвърдени, тъй като достъпът на роботи до мястото е невъзможен заради купищата парчета, образувани при аварията.
 
Почистване на ядрените отпадъци във Фукушима (ВИДЕО)

През март 2011 г. атомната електроцентрала пострада от мощно земетресение, последвано от цунами - системите за енергоснабдяване и охлаждане се повредиха, горивото в три енергийни блока се разтопи и прогори защитните корпуси. В атомната централа експлодира водород и в околната среда бе изхвърлен голям обем радиоактивни вещества, които замърсиха района.

180 млрд. долара са нужни за ликвидиране на последствията от АЕЦ Фукушима

Дейността по почистване на пострадалите територии продължава.
БТА