Израелският министър на отбраната Йоав Галант очаква войната срещу ислямистката организация "Хамас" в ивицата Газа да продължи с месеци, предаде ДПА.

"По отношение на оперативните аспекти на маневрирането - в крайна сметка нищо няма да спре ЦАХАЛ (израелските сили за отбрана - бел. ред). Това е комбинация от две неща - нашите въздушни способности и наземно маневриране", заяви Галант в Тел Авив. "Това трябва да бъде последната ни операция за маневриране в Газа по простата причина, че след нея вече няма да има "Хамас", добави министърът.

Байдън и Нетаняху се споразумяха за непрекъснат поток от помощи за Газа

Наземна офанзива на израелските военни в ивицата Газа може да се окаже неизбежна след терористичното нападение на Хамас срещу Израел преди малко повече от две седмици. На 7 октомври въоръжени бойци от ислямисткото движение "Хамас" нападнаха израелски градове и избиха цивилни граждани на музикален фестивал в граничната зона, както и израелски войници на военен пост.

Около 1400 души загинаха в Израел по време на координираните атаки и през следващите дни. Оттогава страната нанася въздушни удари по цели в ивицата Газа. В неделя беше съобщено, че при операция в Газа е загинал още един войник, а трима са били ранени.

"Един войник от ЦАХАЛ е убит, един е умерено ранен, а двама са леко ранени в резултат на изстрелване на противотанкова ракета към танк на ЦАХАЛ и инженерна машина", съобщиха днес израелските въоръжени сили.
Асен Георгиев/БТА