/ БТА
Израелският военноморски флот е открил десетки оръжия и военна техника в Средиземно море, близо до брега на ивицата Газа, от началото на конфликта в анклава на 7 октомври, съобщи днес израелската армия, цитирана от ДПА. 

Армията добави, че палестинското ислямистко движение "Хамас" е възнамерявало да използва тези оръжия и взривни устройства, за да напредне на израелска територия. Военноморският флот на Израел обаче е провалил тези планове.

Израелски военни водолази са открили скрити под водата взривни устройства, пояси с експлозиви, боеприпаси, надуваеми лодки и една ракета. Взривните устройства са били "обезвредени". В разпространено от израелската армия видео се виждат два взрива на плаж.

Войната между Израел и "Хамас": Палестинското движение е планирало серия нападения

Около 3000 бойци от радикалната палестинска групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, и от други екстремистки движения пресякоха на 7 октомври границата с Израел в изненадваща, съгласувана атака, като убиха на израелска територия над 1200 души, повечето - цивилни.

Бойците преодоляха пограничните съоръжения, опасващи анклава, както с превозни средства, така и с парапланери, отбелязва ДПА. Агенцията припомня, че около 240 души са били отведени в ивицата Газа като заложници. Израелската армия отговори с масирани въздушни удари, а сухопътните й сили навлязоха в гъстонаселената палестинска територия.
Иво Тасев/БТА