Израелски маневри в Червено море - знак за нападение срещу Иран?
Израелски маневри в Червено море - знак за нападение срещу Иран? / снимкa: БГНЕС

Разполагането в Червено море на израелски бойни кораби и подводница, способна да носи ядрени ракети, е знак, че се готви евентуален удар срещу ирански ядрени обекти, пише британският вестник "Таймс".

Преминаването през Суецкия канал на две корвети клас "Саар" и подводница клас "Делфин", което бе потвърдено от израелски служители, показва, че Израел може скоро да приведе силите си в готовност за атака срещу Иран. Еврейската държава укрепва  връзките си с някои арабски страни, които също се страхуват от превръщането на Иран в ядрена сила. Това се забелязва особено в отношенията с Египет, смята британският вестник.

При евентуална операция срещу Иран израелските бойни плавателни съдове вероятно ще трябва да преминат през Суецкия канал. Египетският външен министър Ахмед Абул Гаит заяви, че страната му е позволила преминаването на израелски съдове през канала, а израелски адмирал каза, че ученията, за които заминават корабите, се провеждат редовно и при пълно сътрудничество от страна на Египет, пише БТА.

"Тази подготовка би трябвало да се вземе насериозно. Израел отделя време, за да се подготви за сложността на евентуална атака срещу Иран. Тези маневри са послание към Иран, че Израел ще изпълни своите заплахи", казва израелски служител по отбраната, цитиран от изданието.

Разполагането на бойните съдове става преди съвместното учение на израелските и американските военновъздушни сили в САЩ и изпитанията на система за противоракетна отбрана в американска база в Тихия океан, посочва вестникът.