Израелската армия обяви, че от началото на войната, предизвикана от нападението на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври, е поразила над 11 000 цели в палестинския анклав, предадоха Франс прес и ДПА.

"От началото на войната Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са поразили повече от 11 000 цели, принадлежащи на терористични организации в ивицата Газа", се казва в изявление на армията.

Израелските сухопътни сили, съвместно с военноморските и военновъздушните сили на страната, са продължили да атакуват "терористични цели" в ивицата Газа през нощта, добави армията тази сутрин. Според ЦАХАЛ сухопътните сили в района на Джабалия са проследили няколко терористи на "Хамас", които са се укривали в многоетажна сграда в близост до училище, медицински център и правителствени учреждения. След това сухопътните сили са наредили на ВВС да атакуват сградата, заявиха от ЦАХАЛ. 

Израелските военни съобщиха също, че са разположили ракетни катери в Червено море ден след като свързаните с Иран йеменски хуси заявиха, че са извършили нападения с ракети и дронове срещу Израел и се заканиха да извърши още атаки, предаде Ройтерс.

Снимки, разпространени от военните, показаха корвети клас "Саар", патрулиращи близо до пристанището Ейлат в Червено море, което Израел разглежда като нов фронт, тъй като войната в Газа предизвиква ответни действия в други части на региона от страна на сили, подкрепящи "Хамас", които пък на свой ред са подкрепяни от Иран.

Хусите са част от враждебния към Израел и САЩ регионален съюз, подкрепян от Иран, който включва и ливанската "Хизбула", и милиции в Ирак, припомня Ройтерс. Хусите управляват обширни територии в Йемен, включително столицата Сана, на повече от хиляда и петстотин километра от Израел. От 7 октомври насам ракетите и дроновете, изстреляни към Израел от района на Червено море, са били сваляни или не са успели да попаднат там. 
Асен Георгиев/БТА