Ерусалим
Ерусалим / iStock/Getty Images
Израел започна да разрушава смятани за незаконни палестински жилища в южната част на Ерусалим, близо до бариерата, която разделя града от окупирания Западен бряг, предаде АФП.

Операцията беше подложена на критики от палестинците, ООН и Европейския съюз (ЕС).

Преди зазоряване стотици полицаи и войници бяха заобиколили най-малко 4 сгради в Сур Бахер, квартал намиращ се на границата между Ерусалим и окупирания от 1967 г. Западен бряг. Жителите и активистите бяха евакуирани преди разрушаването на сградите.

Израел твърди, че сградите са били построени прекалено близо до бариерата за сигурност, чието изграждане започна през 2002 г. по време на втората палестинска интифада, за да защитава израелската територия от нападения от Западния бряг. Палестинците твърдят, че израелските власти използват претекста, за да ги накарат да напуснат района и наричат преградното съоръжение "стената на апартейда".

Париж предлага създаването на две държави - Израел и Палестина

"Тази операция има за цел да отдели Ерусалим от Витлеем", заяви Уалид Асаф, палестински министър, отговарящ за наблюдението на израелските колонии.
ООН заяви, че политиката на Израел да разрушава палестинска собственост не отговаря на поетите от страната задължения по отношение на международното хуманитарно право.

ЕС призова Израел да спре незабавно разрушаването на жилищата и заяви, че израелската политика затруднява постигането на трайно решение с две държави и намалява перспективите за траен мир.

Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел

Франция осъжда разрушаването на сградите и го смята за противоречащо на международното право, съобщи говорителка на френското външно министерство.

На 16 юли двайсетина дипломати, повечето от европейски страни, посетиха засегнатия квартал, където палестински представители ги призоваха да попречат на Израел да разруши тези жилища.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" заяви, че разрушаването на сградите са част от системна политика на израелските власти за прогонване на палестинците със сила.

Жителите на Сур Бахер заявиха, че се притесняват за съдбата на още 100 сгради в техния квартал.
 
БТА