Израел ще ограничи връзките си с някои страни след резолюцията в ООН
Израел ще ограничи връзките си с някои страни след резолюцията в ООН / Thinkstock/Getty Images

Израел заяви, че ще ограничи отношенията си с някои страни, гласували в подкрепа на резолюция на ООН против израелската заселническа политика в окупираните палестински територии, предаде Франс прес.

Отричайки твърдения, че отношенията с тези страни са прекъснати, говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон заяви, че Израел "временно ограничава" посещенията и сътрудничеството с някои посолства.

"До ново нареждане ограничаваме контактите с посолствата в Израел и ще избягваме посещенията на израелски представители в тези страни, както и визити на техни представители тук", каза за АФП говорителят, имайки предвид страните в Съвета за сигурност, гласували в петък в подкрепа на резолюцията.

ООН прие резолюция, с която призова Израел да спре заселването на Западния бряг

Като ответна мярка Израел вече привика посланиците на Нова Зеландия и Сенегал и анулира програмата си за оказване на помощ на западноафриканската страна. Днес израелските власти информираха и Ангола, че замразяват програмата си за подпомагане.

Тези страни няма да могат да идват в Израел на обучения в областта на борбата с тероризма, киберзащитата и селскостопанските технологии, а после да правят каквото си искат в ООН, каза по израелското военно радио заместник външният министър Ципи Хотовели. Тя обаче изрази безпокойство, че с отменянето на посещенията на чуждестранни представители Израел може да пропусне възможности да изясни позицията си.

Според израелски медии премиерът Бенямин Нетаняху, който изпълнява също функциите на външен министър, е поискал от висшите служители засега да сведат до минимум посещенията си в страните, подкрепили резолюцията.

Гласуваният в петък текст призовава Израел "да преустанови незабавно и напълно всякаква заселническа дейност в окупираните палестински територии, включително в Източен Ерусалим" и твърди, че еврейските селища нямат правен статут. Представители на 10 от 14 страни членки в Съвета за сигурност, подкрепили резолюцията, както и посланикът на САЩ, гласувал с "въздържал се", бяха повикани в неделя в израелското външно министерство. Анулирани или отложени са поне две посещения, включително предвидена за тази седмица визита в Израел на украинския премиер.

Палестинският президент иска график за прекратяване на окупацията

Според някои сведения Нетаняху е отменил и среща с британския премиер Тереза Мей на световния икономически форум в Давос (Швейцария) през януари. Те обаче не са потвърдени от официален източник.

Израел може да придвижи в скоро време проекти за строителство в колониите си въпреки резолюцията на ООН. Комисия по планиране се очаква утре да разреши изграждането на 618 жилища в Източен Ерусалим - палестинската част на окупирания и анексиран от Израел свещен град, посочва неправителствената организация за борба срещу заселничеството "Ир Амим".

Международната общност смята израелското заселничество, особено в Ерусалим, за незаконно и за главно препятствие пред мира, тъй като еврейските селища се строят на земя, която може да е територията на една бъдеща палестинска държава.

Около 430 000 израелски заселници живеят сега на окупирания Западен бряг, а над 200 000 - в Източен Ерусалим, чието анексиране така и не бе признато от международната общност, отбелязва АФП.

Източник: БТА