/ БТА
Пред Съвета за сигурност на ООН Израел отхвърли призивите за постоянно прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Всеки, който подкрепя прекратяването на огъня, по същество подкрепя продължаващото управление на терора на "Хамас" в Газа", заяви израелският постоянен представител при ООН Гилад Ердан пред най-влиятелния орган на ООН в Ню Йорк. Израел не би могъл да защити гражданите си с прекратяване на огъня, добави той.

Не може да се иска прекратяване на огъня и в същото време да се твърди, че се търси решение на конфликта, каза още Ердан, като отбеляза, че военизираната групировка "Хамас" не е партньор за надежден мир.

Оскъдна храна и малко светлина - условията, при които са живели заложниците на „Хамас“

"Хамас" публично заяви - всички го видяхте - че ще повтаря 7 октомври отново и отново, докато Израел не изчезне. Как бихте отговорили и защитили гражданите си от такава ясна заплаха с прекратяване на огъня?".

Ердан каза още, че край на насилието може да има само ако "Хамас" предаде всичките държани от групировката заложници и всички бойци, участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври.
Пламен Йотински/БТА