/ iStock/Getty Images
Мъж, признат за виновен в изнасилване и убийство чрез удушаване на 19-годишна студентка, който докрай твърдеше, че е невинен, беше екзекутиран в САЩ и стана 12-ият човек с изпълнена смъртна присъда от началото на годината, предаде Франс прес.

Службата по наказателни дела в Тексас потвърди вчера смъртта на Лари Суиърингън в държавния затвор в Хънтсвил.

Тръмп призовава за смъртно наказание за масови убийства и престъпления от омраза

Според американски медии 48-годишният мъж до смъртта си твърдял, че е невинен. Адвокатите му изтъкнаха, че ДНК, намерено под ноктите на жертвата, не съвпада с това на клиента им.

Американският Върховен съд снощи отказа спиране на изпълнението на екзекуцията, след като преди това тя беше отлагана пет пъти. "Господи, прости им. Те не знаят какво вършат", казал осъденият непосредствено преди екзекуцията според американски медии.

Тръмп възстанови смъртното наказание на федерално ниво

Суирингън беше осъден през 2000 година за смъртта на Мелиса Тротър, студентка, с която бил в интимни отношения, пише в. "Хюстън кроникъл".

Младата жена била видяна с него на 8 декември 1998 г., в деня на изчезването си, а в колата му били открити следи от нея. Няколко седмици по-късно трупът й бил открит в гора от ловци с омотана около врата част от чорапогащник. Останалата част от чорапогащника била открита в дома на Суирингън.

Това е четвъртата екзекуция в Тексас и 12-ата в САЩ от началото на 2019 г., според информационния център за смъртното наказание. Останалите екзекуции са извършени в четири южни щата: Алабама, Джорджия, Флорида и Тенеси.
БТА