/ iStock/Getty Images
Роднини на отказали да воюват руснаци разказват, че тях ги изпращат насила на фронта в Харковска област, пише Deutsche Welle.

В редица региони на Русия са започнали масово да изпращат на фронта мобилизираните, които отказват да воюват, пише изданието "Верстка". Към тези, които се съпротивяват, се прилага насилие - побои, връзване и натоварване на самолети под дулата на автомати, за да стигнат до фронта. Сред принудително изпратените в района на бойните действия има дезертьори, на които по съдебен път е наложена забрана да напускат местожителството си, както и ранени, отказали да се върнат на война след отпуската си.

Незаконно задържане, лоши условия и побои

"Верстка" се позовава на разкази на мобилизираните и на техни роднини, конкретно е цитиран Владимир Муронов, взел решението да не се връща на фронта след отпуската си през лятото на 2023-а година. По неговите думи, той бил готов да понесе съдебното наказание за своето решение. Но бил задържан, след което бил отведен във военно градче близо до Екатеринбург, където пребивавал заедно с други военни, отказали да отидат на фронта. Владимир разказвал на близките си, че помещенията били недостатъчно за всички задържани - имало хора, които спели на пода или по первазите на прозорците. А всяка седмица докарвали нови и нови.

Техните роднини споделят пред изданието, че мобилизираните са били задържани при неприемливи условия. При това никой не е бил арестуван официално. Сестрата на един от дезертьорите казва, че командването им предлагало да се върнат на фронта при отмяна на наказанието им, или пък да чакат решението на съда. От началото на 2024-а година, след смяна на командира на военното градче, мобилизираните били подложени на побои и им забранили свижданията с билзките. По данни на адвокатите на дезертьорите, през май мъжете под конвой от 40 бойци с автомати и палки били натоварени насила на автобус и били отведени на военното летище, откъдето отлетяли към района на бойните действия. От този случай нататък принудителното изпращане на дезертьорите за участие във войната започнало да се извършва редовно.

За аналогични действия пред "Верстка" са разказали приятелите и роднините на мобилизирани от Красноярск, Москва и Подмосковието. По техните думи, отказалите да воюват били изпращани на фронта в Харковска област.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle