Изплащат близо 5 млн. долара на семейството на чернокож, убит от бял полицай
Изплащат близо 5 млн. долара на семейството на чернокож, убит от бял полицай / Thinkstock/Getty Images

Роднините на чернокож мъж, убит в САЩ от бял полицай по време на инцидент при проверка на документи за самоличност, ще получат компенсация от 4,8 млн. долара, съобщиха американски медии, цитирани от ТАСС.

43-годишният Самюел Дюбоуз бе застрелян през юли м.г. от Рей Тенсинг - полицай при университета в Синсинати, щата Охайо. Спорът между полицая и семейството на убития, което подаде иск, бе уреден извънсъдебно. Според споразумението учебното заведение, наело Тенсинг да охранява територията на кампуса, ще изплати на близките на загиналия посочената сума, а освен това ще обучава безплатно в университета 12-те деца на Дюбоуз, останали без баща.

Освен това администрацията на вуза поднася официални извинения на семейството на убития и се задължава да постави мемориал в негова памет на територията на студентското градче.

На 19 юли 25-годишният полицай Рей Тенсинг спря за проверка край кампуса на университета автомобил без номер отпред. Според полицая намиращият се в колата Дюбоуз отказал да представи шофьорската си книжка, започнал да се държи агресивно и едва не го прегазил. Тенсинг твърди, че дал един изстрел с пистолета си и куршумът попаднал в главата на Дюбоуз, който починал на място.

След този трагичен инцидент Тенсинг бе уволнен от правоохранителните органи и бе даден под съд. По време на процеса той пледира, че е невинен, но окръжният прокурор се усъмни в показанията му. Според него колата дори не е докоснала полицая и Тенсинг "съзнателно убил" шофьора.

Защитата на обвиняемия смята, че съдът се отнася преднамерено към клиента и смята да устрои показателен процес срещу него като бял пазител на реда, застрелял чернокож. Дата за делото така и не е насрочена. Ако бившият полицай бъде признат за виновен, той може да бъде получи доживотна присъда.

Източник: БТА