/ / iStock/Getty Images
Хиляди протестиращи се присъединиха към местните жители, които се опитват да спрат изграждането на гигантски телескоп на изгасналия вулкан Мауна Кеа на Хавайските острови, предаде АП.

След като бяха извършени десетки арести на възрастни граждани и вследствие нарастващото напрежение губернаторът на щата Дейвид Иге даде нови пълномощия на силите на реда, за да се справят с блокадата.Властите все още не са решили дали да отстранят насила протестиращите, но вече това не е изключено като вариант. "Ние сме длъжни да осигурим достъп до върха на строителите. Бяхме достатъчно търпеливи и дадохме възможност на протестиращите да изявят своята позиция относно проекта", заяви Иге.

Строят гигантски телескоп на свещен хавайски връх (СНИМКА)

Около 2000 активисти обградиха строителната площадка на считания от тях за свещен вулкан Мауна Кеа след извършените арести. Техният брой е три пъти по-голям, в сравнение с началото на протестите преди няколко дни.
 

Според специалистите Мауна Кеа е едно от най-подходящите места на Земята за наблюдаване на космоса. Върхът беше избран след петгодишна кампания, набрала кандидати от цял свят. Церемонията за първата копка през 2014 г. обаче беше прекъсната от протести, които прераснаха в съдебно дело.

Вселената продължава да ни изненадва

В изграждането на телескопа в Мауна Кеа, на 4050 м над морското равнище, участват САЩ, Китай, Япония, Канада и Индия.
 

Той ще представлява уникална система от огледала с обща площ 655 кв.м, включваща 492 сегмента. Основното му огледало е 30 м. Той е три пъти по-голям от съществуващите подобни инструменти за видимата светлина и ще позволи на астрономите да се върнат назад във времето 13 млрд. години.
БТА