/ ThinkStock/Getty Images
Нови астрономически изследвания показват, че Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега. Новите данни сочат, че познатата вселена е приблизително на 12,5-13 млрд. земни години, което е с около един милиард години по-малко, отколкото се смяташе от космолозите.
 
Данните, събрани от космическия телескоп Хъбъл на НАСА, преразглеждането на оценки за възрастта и разширяването от астронома Адам Рийс, носител на Нобелова награда, доведоха до моментно блокиране на стандартния модел на физиката, тъй като учените по света обмислят последиците от новата информация.
 

Мистериозно: Вселената се разширява по-бързо, отколкото трябва

Нашата по-бърза и по-млада вселена се датира чрез използването на математическо изчисление, известно като "Константата на Хъбъл" - число, дефинирано в началото на 20 в., но сега - благодарение на Рийс и неговото ново изследване - се твърди, че то е с около 9% по-голямо. Новото число пряко влияе върху способността на човечеството да отгатне възрастта на познатата вселена - интегрално изчисление на физиката.

ThinkStock/Getty Images

Тъй като и Рейс, и поддръжниците на по-ранната версия на "Константата на Хъбъл" твърдят, че техните изчисления са правилните, мнозина призовават за ново определяне на измерванията. "Все по-често изглежда, че ще ни трябва нещо ново, за да обясним това", отбелязва Рийс, астроном от "Джон Хопкинс", който спечели Нобеловата награда за физика за 2011 г.
 
Вселената има двойник от антиматерия, където времето тече обратно

Други учени, включително и астрофизикът на НАСА и нобелов лауреат Джон Матър, предлагат две възможности за космическата главоблъсканица: "Първо, правим грешки, които все още не можем да намерим. Второ, природата има нещо, което още не можем да намерим".
 
Понастоящем повечето астрономи са объркани, предполагайки, че и Рейс, и по-ранният модел могат да са прави - в едно и също време - особено като "никой не може да намери нищо грешно" в нито едно от измерванията, според астрофизика от университета в Чикаго Уенди Фридман, цитиран от KWTX.com. Намирането на начин за съгласуване на двете различни измервания изисква създаването на нов начин да се говори за "Константата на Хъбъл", за физиката и космологията, според учените.
 
Какво има в покрайнините на Вселената?

"Трябва да добавите нещо във вселената, за което не знаем", отбелязва астрофизикът от института за наука "Карнеги" Крис Бърнс. "Това винаги те кара да се чувстваш неловко", добави той.
 
Дали тъмната материя, тъмната енергия или друга все още неоткрита елементарна сила се появяват, за да обяснят как два резултата могат да бъдат верни по едно и също време, астрофизиците все още не знаят. Не е ясно дали ще трябва да направят промени в общата теория на относителността на Айнщайн.
БГНЕС