/ Thinkstock/Getty Images
Частното подводно издирване в Индийския океан на самолет МН370 на малайзийските авиолинии приключи, без да е намерена и следа от машината, съобщи базираната в американския щат Тексас компания "Оушън инфинити", предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Издирването на изчезнал самолет доведе до откриването на потънали кораби от 19-и век

"По време на операцията "Оушън инфинити" претърси и събра данни с високо качество от над 112 хиляди квадратни км от океанското дъно, като успешно преодоля както поставящите на изпитание условия, така и терена", съобщи компанията в изявление.

Главният изпълнителен директор на "Оушън инфинити" Оливър Плънкет каза, че резултатът е "изключително разочароващ". Издирването приключи окончателно след две продължения на първоначалния срок от 90 дни.

Малайзия дава награда за мистериозно изчезналия самолет

Проучената зона е повече от 4 пъти по-голяма от претърсваната преди това от експерти като най-вероятно място на падането на самолета във водата.

През януари Малайзия подписа договор с "Оушън инфинити" за възобновяване на издирването на изчезналия самолет, една година след приключването на официалното търсене в южната част на Индийския океан, в което участваха Австралия, Малайзия и Китай.

Прекратиха издирването на изчезналия малайзийски самолет

Условията на сделката предвиждаха компанията да получи заплащане, само ако предостави резултати от работата си. "Оушън инфинити" щеше да получи 70 млн. долара, ако беше намерила останките от самолета или черните му кутии. За момента не е предвидено друго издирване.

Австралийският вицепремиер и министър на транспорта Майкъл Маккормак каза, че четиригодишното издирване е било най-мащабното в историята на авиацията и е подложило на изпитание възможностите на технологията и капацитета на експертите и на хората, работещи в морето.

Откриха нови части от изчезналия самолет MH370

"Оставаме с надеждата, че един ден местонахождението на машината ще бъде открито", съобщиха от кабинета на министър Маккормак. "Изглежда засега това ще остане мистерия", каза Маккормак по телевизия "Скай нюз".

Самолет 370 изчезна на 8 март 2014 г. при полет от Куала Лумпур, Малайзия, за Пекин. Първоначалното търсене беше съсредоточено в Южнокитайско море, преди анализаторите да открият, че самолетът е направил неочакван завой на запад и после на юг.
 
БТА