Малайзия дава награда за мистериозно изчезналия самолет
Малайзия дава награда за мистериозно изчезналия самолет / БГНЕС, архив

Малайзия заяви, че ще плати награда, ако някоя частна компания успее да открие фюзелажа на изчезналия преди близо три години малайзийски пътнически самолет "Боинг 777", след като бе обявено, че официалното търсене се прекратява, предаде Ройтерс.

Във вторник Австралия, Малайзия и Китай сложиха край на издирвателните операции. Самолетът "Боинг 777" изчезна на 8 март 2014 г., докато изпълняваше полет МН370 от Куала Лумпур до Пекин. На борда му имаше 239 души.

Прекратиха издирването на изчезналия преди три години малайзийски самолет

Малайзийският заместник-министър на транспорта Абдул Азиз Капрауи заяви, че правителството е готово да работи с надеждни частни компании, които да издирват самолета, и ще награди онази, която открие неговия фюзелаж.
"Те трябва да си поемат всички разноски. Ще ги възнаградим само при успех", уточни Капрауи.

В Мозамбик откриха отломка, вероятно от изчезналия малайзийски самолет

Той отбеляза, че размерът на наградата още не е определен. Всяка желаеща да издирва самолета компания трябва да се свърже с правителството и тогава ще се вземе решение за възнаграждението.

Издирванията на самолета се извършваха в район от Индийския океан с площ 120 000 кв. км и са стрували около 150 милиона долара. Трите участвали държави не желаят да продължат търсенето без нови доказателства за местонахождението на самолета.

Големите транспортни катастрофи на 2014 г.

Контактът с полет МН370 бе изгубен над Тайландския залив в ранните часове на 8 март 2014 г. Анализът на радарните и сателитните данни показват, че е възможно някой на борда нарочно да е изключил транспондера, а след това да е отклонил самолета над Индийския океан, на хиляди километри от маршрута му. Има различни версии дали летателният апарат е бил отвлечен и дали е бил под нечий контрол, когато горивото му е свършило, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА