Спасители претърсват водите край Южна Япония за 10 души на борда на японски военен хеликоптер, който очевидно се е разбил вчера, съобщи министърът на отбраната Ясуказу Хамада, цитиран от АФП.

"Ще продължа да правя всичко възможно, за да събирам информация за щетите и да търся човешки животи", заяви Хамада, който изглеждаше видимо разстроен.

Генерал Ясунори Моришита, началник на щаба на японските Сухопътни сили за самоотбрана, заяви, че издирвачите са открили в морето нещо, което изглежда е било части от хеликоптера UH-60JA, и продължават да претърсват океана за оцелели.

Хеликоптер на японските сили за самоотбрана изчезна близо до остров Окинава

Ако не бъдат открити такива, катастрофата ще бъде най-смъртоносният инцидент във военната авиация на Япония от 1995 г. насам, съобщиха от японското министерство на отбраната.

Сред изчезналите военнослужещи са двама пилоти, двама механици и шестима пътници, сред които генерал-лейтенант Юичи Сакамото, висш командир, заяви Моришита.

Сакамото, командир на 8-а дивизия, е бил новоназначен на поста си от 30 март, съобщи японската обществена телевизия NHK в петък.

Според Министерството на отбраната хеликоптерът, който е проучвал местния район, е изчезнал вчера в 15:56 ч. местно време, след като е изчезнал от радарите край бреговете на остров Мияко в южната японска префектура Окинава.

Остров Мияко, съседен на Източнокитайско море, се намира на около 400 км източно от Тайван и е дом на ракетно подразделение.

Патрул е извадил от морето спасителна лодка вчера следобед с надпис „Сухопътни сили за самоотбрана“, според говорител на японската брегова охрана.

Рано сутринта днес във водите северно от остров Ирабу, който е свързан с остров Мияко чрез мост, са били извадени рамка на прозорец, врата с надпис "Сухопътни сили за самоотбрана" и лопатка на ротор, добави той.

Според производителя Mitsubishi Heavy Industries UH-60JA е многофункционален хеликоптер, базиран на хеликоптерите Black Hawk на американската армия.

Последният път, когато при инцидент с японска военна авиация са загинали най-малко 10 души, е на 21 февруари 1995 г. В префектура Кочи, Южна Япония, се разбива катер на Морските сили и загиват 11 души, припомня Министерството на отбраната.

А през февруари 1984 г. 12 души загиват, когато лодка се разбива във водите край западното крайбрежие на остров Ао в префектура Ехиме. 
БГНЕС