Българският еврокомисар Мария Габриел беше избрана за заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП), обявиха от партията.
Вчера на конгреса в Загреб избраха за председател на ЕНП Доналд Туск, който заемаше поста на президент на Европейския съвет.

Борисов гласува за Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП (СНИМКИ)

За Мария Габриел гласуваха 442 делегати. Тя има най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм+, образованието и културата.
 
По-рано премиерът Бойко Борисов написа в Фейсбук: "Подкрепих кандидатурата на Мария Габриел за заместник-председател на Европейската народна партия. Тя е изключително подходяща за поста и съм сигурен, че с нейните качества ще помогне на партията и на Европа. Подкрепата на колегите за кандидатурата ѝ ще бъде поредното голямо признание както за България, така и за ГЕРБ. Пожелавам успех на Мария!"

БГНЕС