Италия възстановява Л`Акуила с 8 млрд. евро
Италия възстановява Л`Акуила с 8 млрд. евро / снимка: БГНЕС

Италианското правителство прие указ за деблокиране на 8 милиарда евро за възстановяването на област Абруцо, опустошена от земетресението на 6 април, при което загинаха близо 300 души, а около 58 000 останаха без дом, съобщи агенция Анса.

 

Указът, приет от правителството на символично заседание в Л`Акуила, предвижда 1,5 милиарда евро да бъдат предоставени за мерки от първа необходимост, а 6,5 милиарда евро за възстановяване. От преброените от властите около 58 000 души, останали без дом, 34 000 са настанени в палатки. Около 55% от 10 500 сгради, инспектирани след земетресението, са обявени за обитаеми.

 

Премиерът Силвио Берлускони заяви, че хората, чиито къщи са били разрушени или са претърпели щети, ще бъдат настанени в нови "до края на лятото", отбелязва БГНЕС. "Приоритетната цел на правителството е да можем да затворим всички палаткови лагери преди края на лятото, преди да застудее", заяви премиерът преди няколко дни.

 

Освен това правителството одобри предложение срещата на върха на Г-8 през юли да бъде преместена от Сардиния в Л`Акуила в Централна Италия, съобщи министърът на инфраструктурата, цитиран от Ройтерс. Решението зависи от одобрението на останалите държави, присъстващи на срещата на върха, която трябваше да се състои от 8 до 10 юли на средиземноморския остров Ла Мадалена.