/ БГНЕС
Италия разреши на кораба “Ocean Viking” да свали 82 мигранти на южното пристанище Лампедуза, съобщи благотворителната организация SOS Mediterranee, чиято собственост е плавателният съд, съобщи АФП.

„Постигнато беше споразумение между Италия, Франция, Германия, Португалия и Люксембург да бъде позволено на кораба да акостира“, заяви френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер и намекна, че мигрантите на борда ще бъдат изпратени в петте държави. „Сега трябва да се договорим за работещ европейски механизъм“, допълни той.
 


“Ocean Viking” изпълняваше втората си мисия и обикаляше между Малта и Италия две седмици в опит да намери пристанище, което да приеме мигрантите. Групата се състои от 58 мъже, шест жени и 18 деца. Корабът е спасил 356 мигранти на първата си мисия.

Ситуацията с блокираните мигранти „Open Arms” близо до развръзка (ВИДЕО)


Италия се опитва да създаде автоматична система за разпределение на мигрантите, спасени в Средиземно море между Европейските държави, съобщи дипломатически източник, цитиран от АФП. Подобно споразумение ще сложи край на преговорите за всеки отделен случай. Франция и Германия са дали зелена светлина за новата система, която засега се знае, че ще включва Люксембург, Малта, Португалия, Румъния и Испания, съобщи италианския вестник „Република“.
БГНЕС