Това ще стана след разпоредба на италианската прокуратура
Италианското правосъдие разпореди незабавно да бъдат евакуирани в Лампедуза на остров Сицилия мигрантите от "Оупън армс", а испанският кораб да бъде конфискуван, съобщи Франс прес, като цитира агенция АНСА. Въпреки това ситуацията е далеч от развръзка, тъй като напрежението на борда ескалира.Част от мигрантите скочиха във водата и се опитаха да стигнат с плуване до италианския остров Лампедуза, съобщава „Билд”.
 


Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издал съответната заповед след инспекция на кораба от съдебна полиция и двама лекари. След като лично се качил на борда, прокурорът решил, че предвид тежката ситуация на кораба спасените мигранти трябва да бъдат свалени на брега през следващите часове.

От хуманитарната организация Proactiva Open Arms публикуваха в социалните мрежи информация, че 9 човека са скочили от кораба в морето. Екипажът и бреговата служба са се опитали да ги спасят от силното вълнение и са ги изтеглили на брега, където им е оказана медицинска помощ.

Мигранти скочиха от кораб в опит да достигнат италиански остров


Корабът плава вече трета седмица и на борда му бяха останали 90 човека. Колко точно са скочилите във водата, все още остава неясно.

Испанското правителство предложи корабът да акостира в най-близкото пристанище, но от неправителствената организация заявиха, че няма да бъде възможно още няколко дни плаване през Средиземно море при несигурната ситуация на борда.
 


Испания ще изпрати свой кораб до италианския остров Лампедуза, за да отведе намиращите се на борда на „Open Arms” мигранти.

Създателят на „Open Arms” Оскар Кампс заяви, че корабът не може да извърши тридневно плаване до Балеарските острови. Психолозите на борда били предупредили, че е опасно отново да се излезе в открито море.

Министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес отправи обвинения към италианския вътрешен министър Матео Салвини, че не го е грижа за човешкия живот, а само за изборната победа.

Независимо, че „Open Arms” се намира от няколко дни близо до Лампедуза и че няколко държави от ЕС изразиха готовност да приемат мигрантите на него, Салвини отказва да ги допусне на сушата.
 


Роблес смята, че онова, което италианският министър причинява на хората от кораба, е „срам за цялото човечество”. Първоначално на борда на „Open Arms” бяха качени 160 мигранти, но част от тях бяха откарани в Италия или Малта заради здравословни проблеми. Последно 27 младежи трябваше да слязат непридружавани на Лампедуза.

Десният политик Салвини, който поддържа твърд курс по отношение на бежанската политика, се съгласи на тази отстъпка под натиска на министър-председателя Джузепе Конте.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас проведе телефонен разговор с италианския си колега Енцо Моаверо Миланези, в който и двамата се обединиха около виждането, че е необходимо спешно да се намери разрешение на този въпрос на европейско ниво.

Темата е включена в дневния ред на срещата на министрите на външните работи на ЕС, която ще се проведе на 29 и 30 август в Хелзинки.
Според Маас, целта трябва да е насочена към бързо намиране на европейско решение, базирано върху принципите на солидарност и споделени отговорности.
 
БТА, БГНЕС