/ iStock/Getty Images
"Италианското правителство отново разделя от идната седмица страната на зони заради коронавирусната пандемия, като правилата ще варират в зависимост от съответната зона", обяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Северните области Ломбардия, Венето, Емилия Романя и южните Калабрия и Сицилия попадат в така наречената оранжева зона от понеделник. Там ще се прилагат по-строги правила за социална дистанция и изолация в сравнение с останалата част от страната, която е обозначена като жълта зона.

Ръководителят на здравните власти на Ломбардия подаде оставка

В оранжевите зони баровете и ресторантите остават затворени и ще продават само храна и напитки за вкъщи. Радиусът на придвижване се ограничава до общината, в която живеят хората.

В допълнение на това 60 милиона италианци няма да имат право да пътуват между областите до 15 януари. Според властите, числото на възпроизвеждане на вируса в много райони надвишава 1 в Италия, което налага новите ограничения.

Вчера бяха регистрирани около 17 500 нови случая на зараза и около 600 починали от усложнения от заразата. Общо в Италия починалите от началото на пандемията са 78 000, а заразените са около 2,44 милиона. Към момента са ваксинирани срещу коронавируса около 413 000 души.
БТА