/ iStock/Getty Images
Ръководителят на здравните власти на богатата италианска област Ломбардия, една от най-тежко засегнатите от коронавирусната пандемия области в Италия, подаде оставка днес след месеци на критики заради това как се справя със здравната криза, предаде Ройтерс.

Джулио Галера е член на партията на Силвио Берлускони Форца Италия и беше част от областната администрация на Ломбардия, оглавена от крайнодясната партия Лига на Матео Салвини.

Той подава оставка в момент, в който Ломбардия изпитва трудности с ваксинационната си кампания срещу коронавируса. Едва 22 процента от ваксините на нейно разположение са поставени, докато в други области като Венето и Тоскана, са поставен близо 60 процента.

Галера защити бавното начало на кампанията с аргумента, че не е искал да кара лекарите да прекъсват новогодишната си ваканция, за да помогнат при ваксинирането. Тези негови мотиви породиха големи критики, тъй като Ломбардия регистрира една трета от общо 77 300-те смъртни случая от КОВИД-19 в цяла Италия.

бластният управител на Ломбардия Атилио Фонтана обаче защити Галера, като каза, че той е вършил една много тежка работа, че е изморен и иска да си почине. Фонтана обаче също е критикуван заради здравната криза.

Галера ще бъде заменен на поста от Летиция Морати, бивш кмет на главния град на Ломбардия - Милано. Преди коронавируса да връхлети Италия, здравната система на Ломбардия беше хвалена като една от най-добрите в света.

Но бързото разпространение на вируса хвърли сянка върху така наречения ломбардийски здравен модел, където се отдава преимущество на болниците, докато се намалява мрежата от общопрактикуващи лекари в селата.

Оставката на Галера идва в момент, в който здравното министерство на Италия обяви, че Ломбардия, а също и областите Венето, Емилия Романя, Сицилия и Калабрия ще трябва да удължат строгите рестрикции с още най-малко седмица в опит да спрат ново увеличение на случаите на зараза с коронавируса.
БТА