Давид Сасоли
Давид Сасоли / БТА
Италия отдава почит на покойния председател на Европейския парламент Давид Сасоли с държавно погребение в Рим, предадоха световните агенции.

Траурната церемония ще е в базиликата Санта Мария дели Анджели е деи Мартири. Ще присъстват висши италиански представители, както и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Сасоли почина рано във вторник на 65-години в болница в италианския град Авиано. Той беше хоспитализиран там още на 26 декември заради усложнения с имунната система.

Вчера имаше поклонение пред тленните му останки в Залата със скулптурите в Кампидолио (двореца, в който се помещава римското кметство).

След кончината на Сасоли се появиха спекулации от страна на антиваксъри, че той е починал в резултат на автиковидните ваксини.

В основата на смъртта на Сасоли е обаче влошаване на здравето и на състоянието на имунната му система, дължащо се на миелом - тумор на кръвта. Сасоли никога не е говорил публично за това свое заболяване, пишат италиански електронни издания. Става дума за една ужасна болест, която често пъти е смъртоносна.

Новината първи съобщи Давид Карета, кореспондент от европейските институции на италианското Радио Радикале. Той разказа, че преди 10 години Сасоли е бил подложен на трансплантация на костен мозък в резултат на миелом - тумор на плазмените клетки. Карета разкритикува остро антиваксърите, които правеха спекулации относно смъртта на Сасоли, пише "Джорнале ди Сичилия".

Траур в Европейските институции: Знамената са свалени наполовина в памет на Давид Сасоли (СНИМКИ)

Преди шест месеца Сасоли е развил двустраннна пневмония, причинена от бактерия легионела. Той се възстановил, но преди Коледа миналата година, здравето му отново се влошило и тогава нарушението на функцията на имунната му система, подкопана от дълги години от рака на кръвта, е била фатална за него.
 
БТА