/ iStock/Getty Images
Правителството на Италия даде зелена светлина на план за използване на средства от ЕС за икономическо възстановяване и инвестиции след коронавирусната криза, предаде ДПА.

99% от ваксинираните със Спутник V в Сан Марино имат антитела

Южноевропейската държава, която бе силно засегната от пандемията, може да получи 191,5 милиарда евро европейско финансиране. Властите са се споразумели по плана плана след среднощно заседание, броени дни преди крайния срок - 30 април. Предложението трябва да премине и през парламента.

Италия, водена от бившия шеф на Европейската централна банка Марио Драги, иска да използва парите за дигитализация и екологични проекти. Освен това средства ще отидат за модернизиране на държавната администрация и съдебната система, както и за разширяване на инфраструктурата и инвестиране в икономически слабия юг.

Италия може да приспособи мобилно приложение за ваксинационен "паспорт"

Мерките вероятно ще имат осезаемо въздействие върху брутния вътрешен продукт на Италия. Според съобщения в медиите е изчислено, че през 2026 година, когато всички проекти трябва да бъдат завършени, икономическият растеж може да бъде с 3 процентни пункта по-висок, отколкото без плана.

Използването на еврофондовете се оспорва в Италия от месеци и разногласия по темата са сред причините за краха на предишното правителство на Джузепе Конте, припомня ДПА.

По-малко починали от коронавирус в Италия за последното денонощие

Правителството на Драги е на власт от средата на февруари и е подкрепено от мнозинството от парламентарните партии. 73-годишният Драги планира да представи програмата пред двете камари на парламента.

Представители на опозицията твърдят, че парламентът няма да има достатъчно време да обсъди плана. 
БТА