Италианските данъчни конфискува таен склад със шедьоври
Италианските данъчни конфискува таен склад със шедьоври / снимкa: БГНЕС

Италианската данъчна полиция конфискува произведения на изкуството, принадлежали на изпадналия в немилост Калисто Танци, основател на фалиралата италианската компания за производство на млечни продукти Пармалат (Parmalat), предаде Асошиейтед прес.

Полицията в Парма е конфискувала 19 творби, пазени в мазета и тавани на три апартамента, включително произведения на Ван Гог, Пикасо, Моне, Сезан, Модиляни, Мане и Дега. Властите съобщават, че общата стойност на шедьоврите е над 100 млн. евро (150 млн. долара).

Днес полицията показа на журналисти някои от картините близо до централата на Пармалат.

Италиански съдилища решиха, че Танци носи отговорността за фалита на Пармалат през 2003 г. заради дългове от 14 милиарда долара, в резултат на който над 100 000 малки инвеститори загубиха спестявания за цял живот. Преди година Танци бе осъден на 10 години затвор по обвинения в пазарни манипулации. Той обжалва решението и в момента в свободен и изчаква нов процес, пише БТА.

В момента в Парма тече съдебен процес във връзка с фалита на Пармалат. През 2005 г. компанията бе преструктурирана и листвана на Миланската фондова борса.