Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на канцеларията на президента Серджо Матарела.

Президентът Матарела помоли Драги да изпълнява ролята на служебен премиер, се казва още в изявлението.

Италианският премиер Марио Драги заяви в сряда че спонтанните прояви на подкрепа за неговото правителство са "безпрецедентни и е невъзможно да бъдат пренебрегнати", предаде Асошиейтед прес.

Драги каза това на фона на призивите да оттегли своята оставка, която подаде, след като участващото в управляващата коалиция Движение "Пет звезди" предизвика правителствена криза.

Италианският премиер изложи приоритетите, които парламентът според него трябва да разгледа при повторното изграждане "отгоре надолу" на мнозинството, необходимо за ефективна работа на правителството. В реч пред Сената той посочи усвояването на фондовете от ЕС за възстановяване от пандемията, провеждането на съдебни реформи, както и други мерки.

Кабинетът в Италия все още може да падне

Италианският министър-председател подчерта, че е бил лично трогнат от спонтанните призиви на обикновени италианци през последните дни да остане на поста. Той изтъкна специално петициите на кметове и медицински служители, които нарече "героите на пандемията".

"Това желание за стабилност изисква от всички нас да решим дали е възможно да се пресъздадат условията, при които правителството ще може наистина да управлява", каза Драги. Така той даде да се разбере, че е готов да опита, отбелязва АП.

Миналата седмица Драги предложи да подаде оставка, след като коалиционният му партньор - популисткото Движение 5 звезди, бойкотира важен вот в Сената.

Но италианският президент Серджо Матарела отказа да приеме оставката му. 
БТА