Италианка ще може да умре след 17 мъчителни години в кома
Италианка ще може да умре след 17 мъчителни години в кома / снимкa: БГНЕС

Млада италианка, в кома от 17 години, бе прехвърлена в клиника, която се съгласи да изключи животоподдържащите й системи, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че случаят на Елуана Енгларо се е превърнал в символ на борбата за разрешаване на евтаназията в страната със силни католически традиции. Съдбата на младата жена се озова в центъра на напрегнати политически, съдебни и етични дебати в Италия.

"Това е първата крачка към освобождаването на моята дъщеря. Може би най-накрая успяхме", коментира бащата на 37-годишната Елуана Бепино Енгларо.

Младата жена бе настанена в клиника "Киете" ("Спокойствие") в североизточния град Удине. Лекарите ще спрат подаването чрез сонди на храна и вода на Елуана, след като в продължение на три дни са направили необходимите изследвания. След това младата жена ще почине до 15-20 дни.

"Тя няма да страда", увери неврологът Карло Алберто Дефанти, който е част от 15-членния медицински екип, поел грижата за Елуана Енгларо.

Клиниката в Удине съобщи през януари, че е готова да приеме младата жена, която е в кома след претърпяна автомобилна катастрофа през януари 1992 г., въпреки натиска на католическата църква, десноцентристкото италианско правителство и местните власти. Това стана след като най-висшата съдебна инстанция в Италия - Касационният съд, постанови през ноември миналата година в окончателно решение, че Бепино Енгларо има право да спре подаването на храна и дъщеря на своята дъщеря.

Папа Бенедикт Шестнайсети вече определи в неделя евтаназията като неприемлива. Това е погрешно решение на драмата и страданието и недостоен за човека акт, подчерта главата на Римокатолическата църква.