/ iStock/Getty Images
Правителството на испанската Каталуния планира да затегне закона за тютюнопушенето - употребата на тютюн ще бъде забранена в частни автомобили, както и на спортни стадиони и автобусни спирки, съобщава Евро Пулс.

Париж забрани пушенето в десетки паркове и градини

Новите закони могат да влязат в сила още следващата година. Забраната ще се прилага не само за обикновените цигари, но също и за електронните цигари и други средства за тютюнопушене.

Нововъведенията са продиктувани от рязкото нарастване на броя на пушачите в Каталуния. От 1990 до 2017 г. техният брой беше намалял на 24%, но през изминалата година той се покачи на 25,6%.

Забраниха пушенето на гръцки плаж

Затягането на правилата за тютюнопушене се прилага и в други региони на Европа. Асоциацията на европейските лиги за борба с рака проведе проучване и установи, че през последните три години законодателството за борба с тютюнопушенето е затегнато във всички страни от ЕС.

Специалисти установиха кой е най-смъртоносният вид пушене

Най-често става дума за забрана на тютюнопушене на обществени места, както и за въвеждане на нови акцизи върху тютюневите изделия, за да станат по-малко достъпни.
БГНЕС