/ Gulliver/Getty Images
Испанският крал Фелипе Шести започна двудневни консултации с лидерите на политическите партии в Испания. Това става около месец след неизлъчилите категоричен победител парламентарни избори, предаде ДПА.

Педро Санчес обяви победата на социалистите на изборите в Испания

Днес монархът се срещна с представители на по-малките партии в парламента, а в четвъртък е планирано да разговаря с изпълняващия длъжността премиер на Испания Педро Санчес. Очаква се след това Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на Санчес да бъде натоварена със задачата да състави правителство.

На изборите в края на април ИСРП беше първа политическа сила, но при събраните от нея едва 28,8% от гласовете тя няма достатъчно депутати в парламента, за да образува мнозинство.

Каталунски лидери, намиращи се в затвора, ще стават депутати в Испания

Очаква се Санчес да търси вариант да състави управляваща коалиция заедно с по-малките регионални партии, дори евентуално с участието на депутатите сепаратисти от Каталуния.

Санчес е начело на правителство на малцинството от юни м.г., когато свали от власт управлението на консерватора Мариано Рахой след вот на недоверие. След като обаче в началото на тази година каталунските депутати отказаха да подкрепят предложения от Санчес бюджет, изпълняващият длъжността премиер свика предсрочни парламентарни избори.
 
БТА