/ БГНЕС
Испански капитан от военноморските сили е загинал в Антарктида, след като е паднал инцидентно в морето от полярен научно-изследователски кораб, съобщиха вчера испанските военноморски сили, цитирани от ДПА.

Хавиер Монтохо Саласар е изчезнал в петък от борда на кораба "Есперидес" край базата "Хуан Карлос Първи" на остров Ливингстън, където се намира и българската антарктическа база "Св. Климент Охридски". Тялото му е намерено след шестчасово издирване и откарано в южния аржентински град Ушуая, откъдето ще бъде върнато в Испания.

Министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал написа в Twitter съболезнования към близките на Саласар: "Цялата ми любов и подкрепа към семейството и колегите му".

"Есперидес" е ключов елемент от испанската полярна научно-изследователска програма. Корабът превозва хора, включително от българската експедиция, и материали до базите в района от близо три десетилетия.

Последната група от 26-ата ни експедиция замина за Антарктида

Броени часове преди трагичния инцидент, при необичайно тежки условия, на кораба успяха да се качат с лодка от българската база, участниците в 26-ата Българска антарктическа експедиция Людмила Филипова, проф. Нуньо Перейра от Университета в Лисабон и двама изследователи от Република Турция - Мерт Безджиоуглу и Мехмет Бодур. Това съобщи на страницата си във Facebook Българският антарктически институт, който също поднесе своите съболезнования на семейството и колегите на капитан Хавиер Монтохо.
БТА